Кухар

Від покоління до покоління передавали люди досвід готування їжі. Вони дбайливо зберігали всі традиції, зв’язані з їжею, розуміючи, що їжа – основа життя, здоров’я і благополуччя. Ще в Древній Греції виник культ Асклепія, міфічного лікаря-цілителя, що одержав у Римі ім’я Ескулап. Його дочка Гігея вважалася покровителькою науки про здоров’я, а вірною помічницею їх була куховарка Кулина. Вона стала покровителькою кухарської справи, що одержала назву “кулінарія” (від лат. culina – кухня).

У найдавніших писемних пам’ятках Вавилона, Єгипту, Китаю й арабського Сходу вже містяться записи окремих кулінарних рецептів. Всесвітню славу отримали вироби французьких гастрономів XIX століття: Карема, Кремона, Ескофьє й ін. Кулінарія, як наука, виникла лише наприкінці XVIII століття. Розвиток професійної кулінарії пов’язаний з появою підприємств позадомашнього харчування. Виникли вони ще в Древній Русі. Спочатку це були корчми (від слов’янського кореня “корм”), у яких подорожани могли знайти притулок і їжу. Потім з’явилися придорожніі трактири (від лат. “trakt” – шлях, потік) – готелі з обіднім залом і кухнею. У той же час поряд із трактирами у великих містах стали з’являтися ресторани (від фр. “restauration” – відновлення). Перша кулінарна книга “Поварені записки” була складена С. Друковцовим у 1779 р. Перша кулінарна школа була відкрита в Петербурзі 25 березня 1888 р. з ініціативи професора І.Є. Андрієвського і кулінара Д. В. Каншина. Підприємства суспільного харчування відіграють важливу роль у житті суспільства. І сфера послуг харчової промисловості продовжує удосконалюватися і розширюватися з кожним роком.

Весна у нашому ліцеї розпочалась із тижня кухарів. Професія кухаря не терпить дилетантів. Як і в усіх великих і малих справах.тут потрібна єдність багатьох чинників,головні з яких.мабуть.професійні знання всіх тонкощів кулінарного мистецтва.любов і вірність своєму покликанню. На уроках технології приготування їжі ми дізналися,що українська кухня ще з давніх-давен відзначалась різноманітністю страв з високими смаковими і поживними якостями. Під час проведення «кухарського тижня» у Золочівському професійному ліцеї було багато цікавинок-це і конкурс на кращого по професії кухар.виставка кулінарних виробів.огляд стінгазет.які представляла редколегія кожної групи кухарів.  Ми, учні ліцею.заздалегідь готувалися до тижня кухарів.адже,мали проявити свої знання і здібності. У перший день відбулася виставка кулінарних виробів,на яку кожна група приготувала задану їм страву. Серед них: фарширована риба.курка фарширована,різноманітні торти і тістечка, яблука фаршировані сиром.

счетчик посещений